nov
6

A levél

| Szerző: Kéktoll | 9:53 am

 

(Egy cseppet sem kozák levele, a cseppet sem szultánnak)

Néha magam is az ezotéria csapdájába esem. Történt a mi nap, hogy egyik barátom a bolt előtt Repin festményéről és a zaporozsjei kozákok IV. Mohamednek írt leveléről beszélt nekem, aztán másnap mi történik? A jelenlegi amerikai nagykövet Colleen Bell mondott egy kissé, hogy finoman fogalmazzak kritikus beszédet melyben kioktatta a kormányt és ezzel tulajdonképpen Magyarországot.

Ezen persze nem kellene meglepődnünk, hiszen rendszeresen kapunk ilyet közelebbi szövetségeseinktől, vagy éppen szomszédunktól is. Gondoljunk csak Ausztriára és a kerítésre és emeljük kalapunkat az osztrák leleményesség előtt mely szerint, kerítés helyett elég kiskaput építeni két oldalán toldattal.

Nos, a bevezetőben említett levélben a kozákok utasították el a maguk keresetlen módján, a szulán behódolásra felszólító levelét. Én pedig (bár a magyar történelemben betöltött szerepük miatt nem kedvelem őket) megpróbálom mégis ezt a kozák levelet a mai korhoz és a magam stílusához igazítva átdolgozni.

Jöjjön hát a levél, hogy az érintett is értse:

An adaptation of the letter written by the Zaporozhian Cossacks provided for the convenience of Ambassador Colleen Bell:

 

Kedves Bell Asszony!

Semmilyen felhatalmazásom nincsen arra, hogy Önnek levelet írjak, de mivel ez egy szabad ország, senki nem is tiltja ezt meg nekem, hát megteszem.

Ön nemrégiben beszédet mondott és olyan bírálatokat fogalmazott meg, melyekkel véleményem szerint a kelleténél jobban beavatkozott a magyar belügyekbe. Mellékesen megjegyezném, hogy több olyan pillanat is volt a magyar történelemben, amikor az Ön országának módja lett volna beavatkozni és amikor a beavatkozás üdvözöltük volna, ez azonban most nem ilyen pillanat.

Vegyük hát sorban:

- Azt mondja nagy nálunk a korrupció, hogy ezt honnan tudja, nem tudom, mert tudtommal a korrupció olyan dolog, melyről a benne részt vevő felek érdek azonosság miatt nem beszélnek. Tehát a legtöbb esetben csak vélelmezni lehet, ami bizony néha akár tévútra is vezethet. Korrupcióról az beszél, aki kimarad a belőle megszerezhető előnyökből. Ezzel nem azt mondtam, hogy nincs országunkban korrupció, csupán azt, hogy a mértéke nem igazán meghatározható, hiszen ha mindet felderítik, akkor meg is szüntetik. 

Amúgy felhívnám a figyelmet, hogy az Önöknél intézményesített lobbyzás ugyan transzparens érdekérvényesítés hivatalosan, ám mint tudjuk, a nem hivatalos részeket senki nem veri nagydobra. Amennyiben arra gondolunk, hogy a fegyver gyártóknak, a gyógyszergyáraknak, és a bankoknak is van külön lobby szövetsége, akkor elgondolkodhatunk azon, vajon bizonyosan, soha nem vétenek a szabályok ellen?

- Jöjjenek az oroszok. Én nem szeretem őket pont a történelem miatt, azonban önök voltak azok, aki saját érdekeik miatt, majdnem félévszázadra odaadták Közép Európát az oroszoknak. Ezalatt a behódoltság alatt létre jött egy olyan energia, és gazdasági függés melyet még azóta sem sikerült felszámolni. Ezek után számon kérni a magyarokon az oroszokkal való üzletelést, mondhatni álságos viselkedés.

- A választási törvényt bírálni egy olyan ország képviseletében, ahol az elhíresült elektori rendszer miatt egyáltalán nem arányos  a választási rendszer és előfordulhat, mint ahogyan már elő is fordult, hogy az összességében kevesebb voksot kapó elnök nyer. A megválasztott, akár kissebségben is megválasztott elnöknek pedig jóval több jogosítványa van a hatalomgyakorláshoz, mint a magyar miniszterelnöknek. Nos, érdekes nézetekre vall ezek ismeretében a mi demokratikusságunkat firtatni. Az előző és a mostani választáson is a jelenlegi koalíció kapta a legtöbb szavazatott, mennyiségileg is meggyőzően többet, mint ellenfelei. Ezek után megkérdőjelezni a demokráciát csupán azért, mert a több szavazattal nem az Önök által preferált erő nyert? Ugorjunk is.

- Kitért még Ön a média egyensúlyra és a sajtószabadságra is. Felhívnám a figyelmét, hogy nagyon sok ellenzéki lap jelenik meg ma is és ezek akár az ízléstelenség határait átlépve, úgy kritizálják a kormányt, ahogy csak akarják. Az internetes megnyilvánulásokról már ne is beszéljünk. Szóval, ha valaki a kormányt bírálná, vagy erről olvasna, nézne híreket, az megtalálhatja magának ezeket a fórumokat.

- A menekült üggyel kapcsolatban az intoleranciát kéri számon a kormányon, Ön, akinek az országa a déli határainál a magyar kerítés hosszát és magasságát messze felülmúló kerítést üzemeltet hosszú évek óta és ezen a határszakaszon, akár éles fegyvereket is bevethetnek, és bizonyosan be is vetik. Erről ugyan nincsenek tudósítások, olyan képeket, filmeket viszont a közelmúltban is láttunk, hogy amerikai rendőrök, lőnek agyon nem egészen törvényes körülmények között afroameriakat. Továbbá bizonyosan tud róla, hogy az Önök egyik közel keleti szövetségese évek óta emberek százezreit tartja kerítések közé zárva.

Összefoglalva tehát azt mondhatom, kedves Bell asszony, hogy az ön által megfogalmazott kritikák sok esetben nem állják ki a valóság próbáját, más esetekben pedig nem állják ki az ön által képviselt ország részéről a hitelesség próbáját.

Ezzel nem azt mondom, hogy Önnek nincs igaza, hanem csupán azt, hogy az Ön által megfogalmazottak egy torzító lencsékkel felszerelt távcső közvetítette, féligazságok.

Amennyiben bármilyen kérdése lenne még levelemhez, kérem, előtte olvassa el a zaporozsjei kozákok IV. Mohamednek írt levelét.

Tisztelettel, egy a fenti kérdésekben teljesen illetéktelen magyar állampolgár, aki még véletlenül sem kozák, ám tisztelettel tekint azokra, akik karakán módon képesek saját népük érdekeit képviselni:

Nyári László

A bejegyzés trackback címe:

https://bordalok.blog.hu/api/trackback/id/tr748054790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása