ápr
22

Elöregedő társadalom vagyunk, nem csak az öregek fiatalok arányát, de az aktívak nyugdíjasok arányát tekintve is.

Sok minden ellen tiltakoztak és tüntettek az elmúlt hetekben, így érthető, hogy az örök téma a nyugdíj sem maradhatott ki. Némelyek azért tüntettek, mert szerintük teljesen rendben volt, hogy erejük, és szakmai tapasztalatuk teljében lévő emberek 20 év szolgálat után nyugdíjba vonulhatnak, és érdekes módon egy másik csoport meg azért tiltakozott, hogy nem dolgozhatnak 70 éves korukig.

Vicc is lehetne, de sajnos nem az nézzünk egy példát, a legfiatalabb nyugdíjas a hírek szerint 32 évesen kezdte meg jól megérdemelt pihenését, ma 35 éves és 240000Ft-tal terheli meg havonta a nyugdíj kasszát. A legöregebb aktív bíróról nincs információm, ám látva az évtizedekig elhúzódó büntetőpereket bizonyosan van jó pár aggastyán a bírói testületben.

Szóval nyugdíj, az örök téma. Ha jól emlékszem még 98-ban hozott az akkori kormány egy rendeletet melyben korlátozták a magasabb juttatások emelésének mértékét és a nagyon alacsonyakat kicsit jobban megemelték, nos, attól kezdve lett igazán örök a téma. Jött a 19000Ft-os választás és kiderült, bizony van egy réteg, amely képes és hajlandó is rövidtávú érdekei mentén feláldozni a jövőt. Azóta szinte mindig visszatérő téma hallottunk már 13., 14. és még kitudja hányadik havi ígéretről, sőt az is elhangzott, és nem szakadt le az ég, hogy a felvett összesen több mint 12000 milliárd forintnyi hitel egy részét is nyugdíjemelésre fordították. Noormáális? Kérdezhetnék Besenyő Pista bácsi után szabadon, de nem tesszük, mert tudjuk jól nem normális az, aki a mostani 40 éves nyugdíjasok juttatását a dédunokákkal akarja kifizettetni.

Mikor lesz ennek vége, ha azok dönthetnek, akik a költségeket fizetik. Én a jelenlegi alkotmány nagy hibájának tartom, hogy nem rögzíti, csak az szavazhat, akinek tanulói jogviszonya, vagy öt évnél nem régebbi adóbevallása van. Mert addig a téma örök marad, mert lesz egy réteg, aki nem csak természetes módon elöregedés, de természetellenes módon, kedvezményes nyugdíj csak nő növekszik. Már ma is a farok csóválja a kutyát, de nem soká a farok rátelepszik és agyonnyomja a kutyát. Még talán nem késő, de a korrekcióra sok idő már nincs.

A bejegyzés trackback címe:

https://bordalok.blog.hu/api/trackback/id/tr652846750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása